Design: Marianne Hansen
 

Retorisk form

ved Karin Skrydstrup Hegelund

 
 
 

Forside

 

Retorisk formidling

 
 

Stemmebrug

 
 

Alexanderteknik

 
 

Profil

 
 

Hvor og
hvordan

 
 
 

Alexanderteknik
– kropsholdning og afspænding

Spænder du i

- nakken?
- skulderen?
- lænden?

Du er ikke den eneste. Og du kan måske nok slippe af sted med det. Men du kan også godt slippe af med det. Alexanderteknik er en metode til at slippe uhensigtsmæssige spændinger. Alexanderteknik bygger på princippet om menneskets frihed til selv at vælge sin reaktion.

 

 

 

 

 

 

Hvorfor lige Alexanderteknik?

Alexanderteknik er noget andet end andre afspændings- og holdningsteknikker. Denne teknik er et redskab du kan bruge samtidig med du laver andre ting. Altså når du sidder ved computeren, i bilen, i sofaen, og når du synger, spiller tennis eller tuba. Det er jo nemlig i de situationer man ikke er opmærksom på sine spændinger. Men det kan du blive!

Hvorfor hedder det Alexanderteknik?

Alexanderteknik er opkaldt efter Frederick Matthias Alexander, som udviklede teknikken. Han var skuespiller og fik problemer med sin stemme. Først blev han hæs, og så mistede han simpelthen stemmen. Da ingen halslæger eller talelærere kunne hjælpe ham, prøvede han selv at finde ud af hvad der var galt. Han fandt ud af det var hans kropsholdning og muskelspændinger, som ikke var hensigtsmæssige. Men når han kunne lade være med at tage fat med nogle muskler og kunne slippe andre, fungerede stemmen ubesværet. Så hvis du kan genkende dét med stemmen, er Alexanderteknik også noget for dig.

Hvordan foregår det?

Hvis du vil gå til Alexanderteknik, er det ligesom at gå til guitar, golf eller tango. Det er et undervisningsforløb hvor du bliver undervist alene, og jeg guider dig med hænderne og verbalt. Du bevæger dig ved en stol, du ligger ned og spænder af, og du kan bare have dit almindelige tøj på.

Læs mere om Alexanderteknik